زگیل (Wart)
بیماری ویروسی ناشی از دسته ویروس های پاپیلوم انسانی (HPV) می باشد که بیش از 130 گونه از این ویروس ها تاکنون شناسایی شده است.
این بیماری می تواند در نواحی مختلف پوست یا مخاط دهان و نواحی تناسلی ایجاد ضایعات با اندازه متفاوت نماید. شکل های بالینی متفاوت در سطوح مختلف ایجاد می شود. شایع ترین فرم زگیل Common Wart است که به صورت توده های چند میلیمتری و گنبدی شکل با سطح گل کلمی روی نواحی دست ها ایجاد می شود.
در نواحی صورت به خصوص در اطفال می تواند به صورت سطحی باشد. درنواحی ریش و سبیل و سایر نواحی مودار ضایعات نخی شکل ایجاد می کند. در کف پا زگیل ها اشکال مختلفی دارند. به صورت توده های شبیه میخچه، الگوی موزائیکی و به صورت زگیل Common Wart هم دیده می شوند.
زگیل ها می توانند روی مخاط دهان و نواحی تناسلی هم ضایعه ایجاد نمایند که این مدل زگیل ها، ریسک خطر جهت ایجاد بدخیمی (سرطان) را دارند و بایستی مورد توجه اساسی قرار بگیرند. روش انتقال از طریق انسان یا وسایل آلوده می باشد.
ویروس زگیل نسبت به عوامل محیطی همانند خشکی و گرما مقاوم است. برای از بین بردن آن می توان از الکل 90 درجه به مدت یک دقیقه استفاده کرد. درحال حاضر برای پیشگیری از زگیل های تناسلی با گونه های شماره 6، 11، 16 و 18 واکسن گاردازیل تهیه شده است که در 3 نوبت برای بیماران پرخطر و در ریسک ابتلا استفاده می شود.
زگیلها تا 40 درصد موارد شانس بهبود خودبخود دارند.
در درمان زگیل ها از دو روش کلی استفاده می شود:
1- روش های تخریبی شامل:
الف) فریزکردن؛
ب) سوزاندن با دستگاه لیزر یا کوتریزاسیون؛
ج) استفاده از ترکیبات اسیدی (اسید سالیسیلیک و لاکتیک، تری کلرو استیک اسید)؛
د) پودوفیلین؛
ح) جراحی: شامل کورتاژ در زگیل های کف پا
2- روش های تحریک کننده سیستم ایمنی شامل:
الف) کرم ایمی کوئیمود Imiquimod؛
ب) تزریق آنتی ژن قارچ کاندیدا؛
ج) استفاده از شیمی درمانی موضعی با کرم 5FU و تزریق بلئومایسین داخل ضایعات؛
د) هیدروکسید پتاسیم KOH؛
ح) هیپنوتیزم
منبع: دکتر مرتضی حیدری متخصص پوست، مو و زیبایی
دیدگاه خود را در مورد این نوشته بنویسید