تلانژکتازی یا گشادی مویرگی و درمان آن

تلانژکتازی یا گشادی مویرگی به وضعیتی اطلاق میشود که عروق سطحی پوست بطور دایمی گشاد میشوند. اندازه این عروق گشاد شده معمولا 1 تا 1.5 میلیمتر است و بصورت خطوط قرمز یا آبی رنگ دیده میشوند. تلانژکتازی مویرگی به رنگ قرمز و تلانژکتازی وریدی به رنگ آبی, بنفش در سطح پوست دیده میشوند و با فشار از بین میروند.

عوامل ایجاد کننده:

1) آسیب آفتابی: آفتاب سوختگی مزمن و پویکیلودرمای سیوات

2) خالهای تلانژ کتاتیک

3) بدنبال رادیو تراپی

4) بیماریهای پوستی مانند روزاسه و همانژیوم بهبود یافته

5) بیماریهای سیستمیک مانند بیماری کوشینگ

6) بیماریهای خود ایمن: لوپوس، درماتومیوزیت، اسکرودرمی

7) ماستوسیتوز

8) سندروم کارسینوئید

9) سرطانهای پوستی مثل مایکوزیس فونگوئیدوس و لنفوم B cell

10) سندرمهای ارثی مادرزادی مانند سندرم بلوم، آتاکسی تلانژ کتازی، آنژیوم سرپیجینوزوم، کوتیس مارموراتای مادرزادی، سندرم گولتز و سندرم راتموند تامسون

11) افزایش استروژن: مانند بیماریهای کبدی، حاملگی و مصرف قرصهای ضد بارداری

12) علل دارویی: استروئیدهای تزریقی، مصرف طولانی مدت استروئیدهای موضعی و خوراکی و داروهای مسدود کننده کانال کلسیم

13) آنژیوم عنکبوتی: فرمی از تلانژکتازی است که معمولا در صورت کودکان دیده میشود و بصورت یک ضایعه مرکزی قرمز رنگ که عروق ریزی از اطراف آن بطور شعاعی منشعب میشوند خود را نشان میدهد.

 درمان:

در درمان تلانژکتازی صورت از روشهای زیر میتوان استفاده کرد:

الکتروکوتر

لیزر PDL

- دستگاه IPL

- لیزر long pulse Q switch

- اسکلروتراپی

درزمان استفاده از لیزر عروقی (PDL) با دو طول موج 585 نانومتر و 595 نانومتر (با بیشترین جذب عروقی) چنانچه از پالس های بلندتر (pulse width) بیشتر استفاده شود، احتمال ایجاد پورپورا (خونریزی) بعد از لیزر کمتر میشود. از لیزرهایLong Pulse Laser KTP، الکساندریت، دیود وNd-YAG  نیز میتوان در درمان ضایعات عروقی بهره گرفت.

برای درمان تلانژ کتازی های قرمز، سطحی و نازک از  KTP 532nmو الکساندریت Long Pulse و در درمان تلانژ کتازی های آبی و بزرگ و عمیق تر از Nd-YAG Long Pulse  میتوان سود جست و البته با توجه به جذب کمتر نور 1064 نانومترتوسط هموگلوبین (حدود ده برابر کمتر از طول موج 595 نانومتر) انرژی های بالاتر با این نوع لیزر مورد نیاز است که احتمال عوارض را بالا میبرد.

 دستگاه IPL نیز با بکارگیری فیلترهای مناسب برای طول موجهای نزدیک به جذب بیشتر هموگلوبین روشی موثر بوده است. بلافاصله بعد از لیزر موثردر محل وازواسپاسم (سفید شدن بدون تورم) و یا تیره شدن و تغییر رنگ ضایعه به خاکستری، بنفش یا قهوه ای دیده میشود که معمولا تا چند روز بعد لیزر از بین میرود. ممکن است برای محو شدن کامل ضایعه به یک یا چند جلسه با فواصل ماهانه نیاز باشد.

 منبع: دکتر سحر عزیز آهاری متخصص پوست، مو و زیبایی