خالکوبی (Tattoo) و روش های پاک کردن آن
تاتو توسط تزریق ذرات جوهر یا رنگ با اندازه های ۲۰ تا ۴۰۰ نانومتر به داخل لایه میانی پوست (درم) ایجاد میشود. ابتدا ذرات رنگ در لایه میانی پوست، هم در خارج سلولها و هم در داخل سلولها، توزیع شده اند. بعد از ۲ الی ۳ ماه، ذرات رنگ وارد سلولهای فیبروبلاست، ماکروفاژ و mast cellمیشوند. بخشی از رنگ تاتو به تدریج از طریق سیستم لنفاوی از محل خالکوبی شده خارج میشود ولی بخش زیادی به مدت طولانی در محل باقی می ماند.
انواع تاتو :
- تاتوهای دکوراتیو: که خود دو نوع هستند: آماتور و حرفه ای
- تاتوهای زیبایی (cosmetic)
- تاتوهای تروماتیک (ضربه ای)
- تاتوهای طبی (Medical)
تاتوهای دکوراتیو آماتور: در این نوع خالکوبی رنگ توسط یک سرسوزن یا سیم و با دست وارد پوست میشود. تراکم ذرات رنگ کم است و در قسمت های سطحی لایه درم پوست تزریق میشود و سطحی تر از تاتوی حرفه ای است. رنگ آن معمولا سیاه است و از رنگهای کربن است مثل جوهر قلم یا چوب سوخته.
تاتوهای دکوراتیو حرفه ای: توسط وسیله ای به نام تفنگ خالکوبی (tattoo gun) تزریق میشود؛ که دارای یک یا چند سوزن است. رنگ این نوع تاتوها معمولا ترکیبی از رنگهای ارگانیک مخلوط با فلزات سنگین است که ایجاد رنگهای مختلف می کند مثلا جیوه برای ایجاد رنگ قرمز، فلز کادمیوم برای ایجاد رنگ زرد، فلز کروم برای ایجاد رنگ سبز و فلز کبالت برای ایجاد رنگ آبی.
تاتوهای زیبایی (cosmetic): که آنها را آرایش دائمی هم میگویند. معمولا روی مژه ها، ابروها و لبها انجام میشود. ترکیب آنها ترکیبی از رنگهای صورتی و به رنگ پوست است که ممکن است با رنگ سفید هم مخلوط شود. رنگهای به رنگ پوست که اغلب حاوی اکسید آهن هستند و رنگهای سفید حاوی اکسید روی یا دی اکسید تیتانیوم هستند. این نوع رنگها وقتی لیزر میشوند در جلسه اول ممکن است سیاه یا قهوه ای و تیره تر شوند و به نظر می آید که با لیزر بدتر شده اما در طی جلسات بعدی تدریجا محو میشوند.
تاتوهای تروماتیک (در اثر ضربه): به علت رسوب ذرات رنگدانه در پوست بعد از تصادف و خراش پوست ایجاد میشود. مثل فرورفتن سر مداد داخل پوست یا انفجار یا آتش سوزی یا تصادف و کشیده شدن پوست روی زمین و آسفالت که معمولا رسوب کربن در داخل پوست ایجاد می شود و به رنگ سیاه یا آبی هستند.
تاتوهای طبی: از این روش برای ترمیم رنگ اسکارهای جراحی، بهبود ظاهر ویتیلیگوی مقاوم به درمان دارویی، ترمیم ظاهری موی سر و ابرو استفاده می گردد.
روش های پاک کردن تاتو (خالکوبی) :
۱) روش های تخریبی: در این روشها پوست محل خالکوبی تخریب میشود مثلا با سوزاندن با اسید (پیلینگ) یا کوتر یا درم ابریژن (وسیله ای که پوست را میتراشد و با میکرودرم ابریژن که یک کار زیبایی سطحی است فرق دارد) یا با تراشیدن با نمک (Sal abrasion) و یا منجمد کردن (کرایوتراپی).
این روشها، روش های قدیمی است که قبل از پیدایش لیزر استفاده می گردید. نتایج آن اغلب رضایت بخش نبود، تاتو درست پاک نمی شد و اغلب اسکار بجا می گذاشت یا جای آن پر رنگ یا کمرنگ میشد یا در محل زخم عفونت ایجاد می گردید.
۲) جراحی: یعنی برداشتن تاتو با عمل جراحی، گرچه در تاتوهای خیلی کوچک گاهی میتوان انجام داد ولی در تاتوهای بزرگ اسکار عمل باقی می گذارد و معمولا در خالکوبی های بزرگ، امکان پذیر نیست.
۳) لیزر: چندین نوع لیزر برای پاک کردن خالکوبی ها وجود دارد اما بهترین نوع و درمان انتخابی، لیزرهایی هستند که نور لیزر فقط ذرات رنگدانه تاتو را تخریب میکنند و سپس ذرات تخریب شده توسط سیستم ایمنی بدن و همچنین عروق لنفاوی از بدن حذف میشوند. در این نوع لیزرها، اگر کار به طرز صحیح و درست و علمی انجام شود، پوست آسیبی نمی بیند و فقط خالکوبی پاک میشود.
چند نکته در مورد پاک کردن خالکوبی با تاتو:
- لیزرهای مختلف بر حسب رنگ تاتو لازم است یعنی هر رنگی نوع خاصی لیزر با طول موج خاص میخواهد.
- چندین جلسه درمان لازم است مثلا تاتوهای حرفه ای معمولا ۱۲ تا ۱۶ جلسه و گاهی حتی ۲۰ جلسه و تاتوهای آماتور معمولا ۴ الی ۸ جلسه نیاز به درمان دارند.
- تاتوهایی که برای محو شدنشان، دوباره روی آنها را تاتو کرده اند به جلسات درمان بیشتری نیاز دارند تا تاتویی که دستکاری نشده باشد.
- هر چه رنگ تاتو پررنگ تر باشد نسبت به تاتوهای کمرنگ تر به جلسات بیشتر درمان نیاز دارند.
- فواصل جلسات معمولا هر ۴ تا ۸ هفته یکبار است و گاهی هم باید فواصل را طولانی تر کرد.
- انتخاب نوع لیزر و تنظیمات دستگاه از نظر طول موج، فرکانس، پهنای پالس ها، میزان انرژی و اندازه سطح مقطع نور نیاز به مهارت کافی دارد و بستگی به رنگ تاتو و رنگ پوست بیمار دارد.
- تاتوهای سیاه و آبی، زرد، سبز و آبی آسمانی هرکدام نیاز به طول موج خاص و لیزر دارای آن طول موج دارند.
پس در پاک کردن تاتو باید صبر و حوصله داشته باشیم، چندین جلسه درمان لازم است و از دستکاری خالکوبی قبل از لیزر بایستی اجتناب نماییم.
دیدگاه خود را در مورد این نوشته بنویسید