کاربردهای سرما درمانی یا فریز کردن (Cryotherapy) در درمان بیماری های پوستی
در این تکنیک با منجمد کردن بخشی از لایه سطحی و میانی پوست و یا مخاط تعدادی از ضایعات پوستی را میتوان از بین برد. عموما از ازت مایع برای منجمد کردن استفاده میشود ولی گاهی از مواد دیگری مثل گاز co2 و اکسید نیتروژن نیز استفاده میشود.
در این روش با قرار دادن این مواد روی سطح ضایعات، ظرف مدت چند ثانیه ضایعه مورد نظر یخ زده و بعد از چند ثانیه ناحیه یخ زده مجددا ذوب میشود. با یخ زدن ضایعات، کریستالهای یخ در درون سلولها ایجاد شده و با ذوب شدن مجدد سلولها تخریب شده و ناحیه فریز شده دچار التهاب میشود.
بعد از چند ساعت محل منجمد شده دچار تاول شده و ظرف مدت چند روز تا چند هفته (بر حسب زمان یخ زدن و ذوب شدن) تاولها دلمه بسته و ضایعه شروع به ترمیم شدن نموده و بتدریج دلمه ها کنده میشوند و ناحیه فریز شده به حالت طبیعی بر میگردد. تاولها گاهی اوقات بصورت خونی میباشند. در برخی موارد بعد از بهبود، اسکار (بافت مرده) مختصر و تغییر رنگ پوستی باقی میماند.
فریز کردن کمی دردناک است و در صورت عدم تحمل میتوانیم از بیحس کننده های موضعی یا تزریقی برای بیمار استفاده نماییم. معمولا روز انجام فریز بیمار درد دارد و برای کاهش درد از داروهای مسکن استفاده میشود.
سرمای ازت مایع منهای 196 درجه سانتی گراد میباشد. این سرما از طریق سواب پنبه ای یا پروبهای مخصوص و یا بوسیله تفنگ مخصوص cryogun به سطح ضایعات منتقل میشود.
بیش از 60 نوع بیماری پوستی با سرما درمانی قابل بهبود هستند. برخی از این بیماریها شامل:
- زگیل
- مولوسکوم
- سبورئیک کراتوز
- کلویید
- زائده پوستی skin tag
- ضایعات آفتابی مزمن (اکتینیک کراتوز)
- لنتیگوهای ارثی و آفتابی
- سالک
- ضایعات عروقی کوچک
- برخی تومورهای بدخیم کوچک (BCC)
این روش بهیچوجه در تومورهای بدخیم بزرگ و ضایعات رنگدانه دار نامشخص و در ملانوم نبایستی استفاده شود. تعداد جلسات درمانی با این روش به توصیه پزشک معالج خواهد بود.
منبع: دکتر مرتضی حیدری متخصص پوست، مو و زیبایی
دیدگاه خود را در مورد این نوشته بنویسید